2014. december 2., kedd

Karácsonyi franciasaláta őzgerincben

Közeledik a legszentebb Ünnep, az év legmeghittebb napja, a Karácsony.
Ez alkalomból- a Karácsony színeit felhasználva- készítettem az alábbi, sült húsok mellé kiváló köretet.
Hozzávalók:

Kb. 0,5 kg franciasaláta zöldségkeverék 
2 db nagy pohár tejföl 
1 evőkanál citromlé
Bors 
5 db tojás 
20 g étkezési zselatin 
5 evőkanál majonéz 

1 őzgerincforma 

Elkészítés:

A franciasaláta zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük. 
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. 
A tejfölt kikeverjük a majonézzel, citromlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Bátran ízesítsük, nehogy a végeredmény sótlan legyen. A zselatint kb 1-1,5 dl forró vízhez adjuk, és kis lángon folytonos keverés közben feloldjuk benne. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzáadhatjuk a majonézes alaphoz, majd alaposan elkeverjük. A zöldségmixet is elkeverjük benne. Folpackal kibéleljük az őzgerincformát úgy, hogy mindkét oldalán túlnyúljon. A franciasaláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban ráhelyezzük a tojásokat, majd a saláta másik felével lefedjük. Ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. 
A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
Másnap a tálaló-tálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszíthetjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel. 






2 megjegyzés: